ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου σχετικά με την ανάγκη αμέσου τεχνικού ελέγχου του Σχολείου

14-02-2022 enosi-syllogon-xalandriou Σχετικές Δημοσιεύσεις: 2 Γράψε σχετικά
Με αφορμή το διάβημα του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου προς τον Δήμο και την ΚΤΥΠ σχετικά με την ανάγκη αμέσου τεχνικού ελέγχου του Σχολείου εξαιτίας των ρωγμών που έχουν εμφανιστεί σ’ αυτό και τη συνακόλουθη εύλογη ανησυχία που προκαλείται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, διάβημα που έλαβε και μεγάλη δημοσιότητα

Με αφορμή το διάβημα του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου προς τον Δήμο και την ΚΤΥΠ σχετικά με την ανάγκη αμέσου τεχνικού ελέγχου του Σχολείου εξαιτίας των ρωγμών που έχουν εμφανιστεί σ’ αυτό και τη συνακόλουθη εύλογη ανησυχία που προκαλείται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, διάβημα που έλαβε και μεγάλη δημοσιότητα (bit.ly/34uhWhL, bit.ly/3sEBFmy, bit.ly/33k1Lms, bit.ly/34wgAD9), επαναλαμβάνουμε την πάγια και πολλαπλά διατυπωμένη θέση της Ένωσης ότι είναι απαραίτητο όλα τα Σχολεία μας να ελέγχονται τακτικά, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, και ενδελεχώς από την άποψη της  αρτιότητας και της ασφάλειάς τους από αρμόδιο τεχνικό προσωπικό, με μέριμνα του Δήμου, ο οποίος ούτως ή άλλως φέρει και την πλήρη ευθύνη γι’ αυτά.

Ή Ένωση, εδώ και πολλά χρόνια, με διαβήματα, με παραστάσεις, με προτάσεις, ακόμη και με έρευνες, δεν έχει πάψει να αναδεικνύει συνολικά και σφαιρικά και να διεκδικεί την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης στο Χαλάνδρι, όπως την ανέγερση του 17ου Δημοτικού Σχολείου και του 6ου Λυκείου στο Πάτημα, την οριστική λύση στη στέγαση των Επαγγελματικών Λυκείων, το πρόβλημα με τα κτήρια των Νηπιαγωγείων, πρόβλημα που οξύνθηκε με την καθιέρωση της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής. Προβλήματα που διαιωνίζονται εξαιτίας της συστηματικής υποχρηματοδότησης της Παιδείας, προβλήματα που δεν επιλύονται με την ενσωμάτωση του ΟΣΚ στην υποστελεχωμένη ΚΤΥΠ ή με τη μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς παράλληλη αύξηση των πόρων.

Συμμεριζόμαστε την ανησυχία της σχολικής κοινότητας του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου και συντασσόμαστε με το αυτονόητο αίτημα του Συλλόγου Γονέων να γίνει αυτοψία στο σχολείο από αρμόδιους τεχνικούς και να βεβαιωθεί εγγράφως η ασφάλεια του κτηρίου.

Απαιτούμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό που να ανταποκρίνονται στις σημερινές μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες και στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Το Δ.Σ. της  Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου


https://esgmhal.blogspot.com/2022/02/3.html


Σχετικές Δημοσιεύσεις

1.Επίσκεψη στο 3ο Λύκειο-Γυμνάσιο Χαλανδρίου και στο Σαπωνοποιείο Ζερβού

2022-03-01 myxalandri


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη στο 3ο Λύκειο-Γυμνάσιο Χαλανδρίου - Σαπωνοποιείο Ζερβού

Δήλωση Μάνου Κρανίδη

«Μετά την σωστή ανάδειξη των τεχνικών ζητημάτων α) των ρηγματώσεων στα σχολικά κτίρια 3ου Λυκείου-Γυμνασίου Χαλανδρίου και β) της ετοιμόρροπης ερειπωμένης κτιριακής κατάστασης του όμορου διατηρητέου μνημείου βιομηχανικό κτίριο Σαπωνοποιείο Ζερβού, έγινε επιτόπια επίσκεψη ομάδας δημοτικών συμβούλων και μηχανικών της δημοτικής παράταξης μας. Ευχαριστούμε θερμά τους διευθυντές των μονάδων, που φιλοξενούν δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, για την αναλυτική ενημέρωση και συνεργασία. Η Διοίκηση του Δήμου οφείλει άμεσα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τα ανωτέρω δύο ζητήματα, για να αρθεί η στατική και δομική αβεβαιότητα και επικινδυνότητα:

1. Για τα σχολικά κτίρια και το θέμα των εκτεταμένων ρηγματώσεων, άμεσα να προβεί στην δέους διαδικασία στατικού και κτιριακού ελέγχου και πλήρη αποκατάσταση των αιτιών και προβλημάτων των κτιρίων, με πρώτο και κύριο μέλημα την ασφάλεια τους.

2. Για το μνημείο Ζερβού άμεσα να προχωρήσει στις εργασίες προστασίας, αναστήλωσης και αποκατάστασης, με στόχο την τελική πλήρη ανακατασκευή του και χρήση του ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (μουσικής, τεχνών, διδασκαλίας, εκδηλώσεων, κλπ.) για τα όμορα σχολικά συγκροτήματα και για τον Δήμο Χαλανδρίου. Αύριο κιόλας πρέπει να τοποθετήσει μέτρα προστασίας και αντιστήριξης του εξωτερικού τοίχου προς την οδό Μικράς Ασίας, που έχει ήδη λάβει επικίνδυνη κλίση πτώσης.

3. Η επί 8ετία διοίκηση του Δήμου έχει αδρανήσει για τα ανωτέρω ζητήματα και οφείλει, έστω και τώρα αργοπορημένα, να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ήδη για παράδειγμα στην πρόσφατη έκτακτη Οικονομική επιτροπή η παράταξη μας στήριξε, λόγω του κρίσιμου ζητήματος ασφαλείας, το επείγον έργο στήριξης τοιχοποιίας, τμηματικής επισκευής οροφής και λήψη μέτρων ασφαλείας στο «Σαπωνοποιείο Ζερβού». Γιατί η Δημοτική μας παράταξη έχει ως πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα δράσης μας, τόσο τα θέματα κτιριακής ετοιμότητας-στατικής αντοχής των σχολικών μονάδων όσο και αποκατάστασης και επανάχρησης των διατηρητέων μνημείων της πόλης. Και στα δύο ζητήματα το έργο της Δημοτικής αρχής, στα 8 έτη διοίκησης του Δήμου, είναι περιορισμένο και ανεπαρκές. Η Δημοτική Παράταξη μας είναι σταθερά και ουσιαστικά στο πλευρό γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών με σκοπό την υλοποίηση των κρίσιμων παρεμβάσεων που απαιτούνται στις σχολικές μονάδες. Σκοπός μας να αποκτήσουν τα παιδιά μας το σύγχρονο σχολικό περιβάλλον που τους αξίζει, μακριά από πεπατημένες λογικές έργων αυτόματου πιλότου και δράσεων εύκολου εντυπωσιασμού».

Μάνος Κρανίδης
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής “Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023”
Υποψήφιος Δήμαρχος

Πηγή: https://myxalandri.gr/eidiseis/20195-xalandri-orizontas-2023-episkepsi-sto-3o-lykeio-gymnasio-xalandriou-kai-sto-saponopoieio-zervoy


2.Ενημέρωση για το κτιριακό θέμα του 3ου Γυμνασίου & 3ου Λυκείου Χαλανδρίου

2022-02-16 municipality-of-chalandri


#ΔήμοςΧαλανδρίου – #Ενημέρωση για το κτιριακό θέμα του 3ου Γυμνασίου & 3ου Λυκείου Χαλανδρίου

👉 Αναφορικά με την ανησυχία που έχει προκύψει για το κτιριακό θέμα του 3ου Γυμνασίου & 3ου Λυκείου Χαλανδρίου (ρωγμές στην τοιχοποιία), ο Δήμος Χαλανδρίου ενημερώνει ότι:

👉 Αμέσως μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019, μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, διαπίστωσαν μέσω μακροσκοπικών ελέγχων ότι οι ρωγμές στην τοιχοποιία ΔΕΝ αφορούσαν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Εκτίμησαν αρχικά ότι ενδέχεται να οφείλονται σε καθιζήσεις του εδάφους και εν συνεχεία υπέβαλαν αίτημα για αυτοψία στο υπουργείο Μεταφορών & Υποδομών, το οποίο παρέπεμψε το αίτημα του Δήμου για διενέργεια ελέγχου στην ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές).

👉 Σημειώνεται ότι η ΚΤΥΠ αποτελεί διάδοχο σχήμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος είχε την ευθύνη κατασκευής και επίβλεψης του σχολείου, το οποίο παραδόθηκε το 2007 και έχει κατασκευαστεί, κατά τεκμήριο, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

👉 Στη συνέχεια, η τεχνική Υπηρεσία του Δήμου απευθύνθηκε με έγγραφό της, από τις 13/11/2019, στην ΚΤΥΠ, ζητώντας να προβεί σε αποτίμηση της πιθανής επιρροής τυχόν καθιζήσεων στην στατική επάρκεια του κτιρίου.

👉 Συνέχισε ωστόσο να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και προχώρησε, με έξοδα του Δήμου, σε ψηφιακή σάρωση (laser scanning) των ρηγματώσεων.

👉 Στις 03/09/2021 επανήλθε με έγγραφό της προς την ΚΤΥΠ και με νέο αίτημα για την αποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης.

👉 Κατόπιν αυτών, στις 14/2/2022, στελέχη της ΚΤΥΠ και μηχανικοί του Δήμου πραγματοποίησαν νέα αυτοψία στο κτίριο, κατά την οποία διαπιστώθηκαν:

► αποκλίσεις μερικών οπτοπλινθοδομών μη φερόντων στοιχείων, στην πτέρυγα που στεγάζεται το 3ο Γυμνάσιο, στη συναρμογή με τον φέροντα οργανισμό

►μικρορωγμές στους σοβάδες και στις επιστρώσεις των δαπέδων των πλακών

👉 Προκειμένου να εκτιμηθεί με ασφάλεια το εύρος των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης θα γίνουν χειρονακτικές και μηχανικές εργασίες και διασκοπήσεις υλικών. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα συνεκτιμηθούν σε συνδυασμό με τις μελέτες της οικοδομικής αδείας και των κατασκευαστικών δεδομένων (σχέδια as built, πρωτόκολλα παραλαβής κτλ.), έτσι ώστε να συναχθεί ασφαλές συμπέρασμα για τις εργασίες παρέμβασης που απαιτούνται.

👉 Μόλις ολοκληρωθεί ο εκ νέου τεχνικός έλεγχος, θα υπάρξει νέα επίσημη ανακοίνωση, έτσι ώστε να μην δημιουργείται περαιτέρω αναστάτωση μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Η ασφάλεια των μαθητών και της σχολικής κοινότητας στο σύνολό της είναι προτεραιότητα.
https://www.chalandri.gr/uncategorized/80362/
#Χαλανδρι #chalandri

https://www.facebook.com/1493008254350301/posts/3184325688551874/?sfnsn=mo


Adv.